<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
april 16, 2021

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som ökar snittordervärdet

by Emma Gillmo

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som breddar produktportföljen, ökar merförsäljningen och förstärker kundrelationen.

 

En av våra samarbetspartners berättade att när hon läste på IHM för många år sedan hade de en extern föreläsare som pratade om merförsäljningsknep – och hur enmanskonsulter kan bredda sin affär. Sen dess har hon ständigt strävat efter det i sin verksamhet och ingått partnerskap med olika företag som säljer digitala verktyg/plattformar och på så sätt kan ”sälja medan hon sover”, och får kommission på förmedlade affärer eller kan använda verktygen i sitt egna erbjudande. Budskapet var säljer du tjänster – erbjud produkter kring dessa”, ”erbjuder du produkter – sälj tjänster relaterade till dina produkter”.

Konsulter säljer vanligtvis endast sina egna tjänster och erbjuder inga produkter. I dessa digitala tider kan produkter tillexempel vara en verktygslåda av digitala verktyg som du är partner/återförsäljare av.

Låt mig ge ett exempel; en rekryteringskonsult säljer tjänster till företag att hjälpa till att rekrytera medarbetare. Till sin hjälp har den konsulten inte ovanligt nog samarbeten med andra konsulter om exempelvis second opinions, personlighetstester, IPU-analyser etc. som kan var att de betalar för verktygen men kan i sin tur debitera det vidare till sina kunder i sitt ”rekryteringspaket”.

Bygghandlare rekommenderar byggfirmor, djuraffärer rekommenderar hunddagis, veterinärer etc. och influensers rekommenderar det mesta dom får betalt för. 😃

Fler samarbeten börjar dyka upp inom alla möjliga branscher och det är för att det funkar och för att det är det köparen vill ha. Tips, råd och rekommendationer från en redan pålitlig och förtroendeingivande person. En person du redan har en god relation till.


Hitta dina egna potentiella samarbeten med hjälp av den här guiden. Anteckna och skriv ner svar på följande;

 

  1. Vad är din ”nisch” och det du är expert på, produkter eller tjänster?

  2. Skriv ner dina typkunder från din nuvarande kundstock. Storlek, omsättning, deras smärtor och incitament. Varför anlitade eller köpte dom av dig? Skriv också ner dina potentiella drömkunder som du skulle kunna få genom att utveckla din affär och ditt utbud.

  3. Skriv ner vilka typer av tjänster eller produkter köper de ”inom din nisch” som de kanske köper av andra leverantörer som du kan erbjuda som komplement. Vet du inte så fråga eller intervjua din kund om det är någon närliggande tjänst/produkt de saknar från dig som du kan erbjuda.

  4. Nu är det dags att börja brainstorma fram vad du skulle kunna tänkas bredda din portfölj med. Leta fram andra företags produkter eller tjänster som du tror skulle kunna passa och skriv ner dem och deras kontaktuppgifter. Här är några exempel på produkter och tjänster.
    Säljer du produkter och tillexempel har en webbshop – vilka typer av tjänster skulle du kunna erbjuda? Kurser i hur man bäst använder dina produkter, prenumerationer, tips och råd, e-böcker, onlinekurser.
    Säljer du tjänster kan du komplettera med att sälja böcker, e-böcker, prenumerationer, onlineutbildningar eller digitala verktyg, plattformar, appar som stöd för det du levererar.

  5. Kontakta dessa företag och fråga om ett möte där du kan hjälpa dem genom att använda deras produkter eller tjänster i din verksamhet. De kanske inte har den här typen av samarbete just nu, men du kanske får dem att tänka i nya banor och se nya affärsmöjligheter. Hur upplägget för samarbetet ser ut kan ju vara olika och din förtjänst kan kallas ”finders fee”, kommission, kick-back med mera.

 

Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra mycket och genom samarbeten skapas ett win-win-win-koncept. För dig, dina samarbetspartners och i slutändan din kund som du förmodligen har sparat tid, kraft och pengar åt.


Vi på Inspiration Company har flera olika samarbeten. Är du intresserad av att berätta vem du är och se ifall vi kan hitta synergier så ses jag gärna på en digital fika.

Maila mig direkt på emma@inspirationcompany.se

Emma Gillmo

Related posts

Målstyrning som strategi

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som breddar produktportföljen, ökar merförsäljningen och förstärker kundrelationen.   En av våra samarbetspartners berättade att när hon läste på IHM...

16 april, 2021

Guide: Så väljer du leverantör till lojalitetsprogram och kundklubb B2B

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som breddar produktportföljen, ökar merförsäljningen och förstärker kundrelationen.   En av våra samarbetspartners berättade att när hon läste på IHM...

16 april, 2021

6 tips för att hålla ihop teamet på distans även efter semestern

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som breddar produktportföljen, ökar merförsäljningen och förstärker kundrelationen.   En av våra samarbetspartners berättade att när hon läste på IHM...

16 april, 2021