<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
december 08, 2020

Guide: Så väljer du leverantör till lojalitetsprogram och kundklubb B2B

by Inspiration Company

Prognoser pekar på att företag kommer investera allt mer i kundlojalitet under de närmaste åren. Hur gör man för att få valuta för pengarna? Det första ni bör göra är att fundera på om ni ska etablera ett lojalitetsprogram, en kundklubb anpassad för era B2B-kunder. För att ta det beslutet är det viktigt att förstå att en kundklubb B2C skiljer sig markant från en kundklubb B2B, det är inte ännu en få bonus när du handlar-lösning som du säkert har flera av som privat konsument. En kundklubb B2B är så mycket mer. För att ta reda på skillnaderna och förstå mer av värdet som en kundklubb B2B kan innebära rekommenderar vi att du kollar in detta whitepaper om kundklubb för B2B.

Låt en expert hjälpa er etablera er kundklubb

 

När du kommit så långt att det beslutats att etablera en kundklubb B2B så kommer nästa stora fråga - kan vi klara av att hantera kundklubben själva, med befintliga resurser, eller  behöver vi ta in en leverantör med specialistkompetens på att etablera och driva B2B-kundklubbar?

Att vilja göra det själva är oftast en tidig tanke men vid moget övervägande ser de flesta värdet i att anlita en expert på området, annars så lär de sig detta den smärtsamma vägen. Det blir enklare än att göra det själv, det blir bättre effekt och därtill mer systematiskt samt långsiktigt. Det kräver nämligen både specialistkompetens och resurser för att lojalitetsprogram ska bli så framgångsrikt att det genererar intäkter och blir självfinansierande.

När du väl har bestämt dig för att anlita en leverantör för er kundklubb eller ert lojalitetsprogram finns det några specifika områden som du bör kontrollera att leverantören lever upp till.

 

Här följer en checklista med åtta områden som en leverantör av kundklubb för B2B bör uppfylla:

 

 1. Expertis

  Undersök vad som är leverantörens egentliga affärsområde: är det webb, gamification eller kanske kundundersökningar? Dagens teknik möjliggör många tjusiga lösningar som inte alltid har ett kvalitativt innehåll. För att få en lösning som verkligen ger resultat i form av finansiella effekter bör du välja en leverantör med bevisad erfarenhet inom lojalitet som vet vad som ger effekt. Fråga hur arbetsprocessen går till med förarbete, produktion, lansering och uppföljning.

 2. En bra affärsmodell

  En bra partner vågar erbjuda en affärsmodell där deras intäkter är beroende av er framgång i lojalitetsprogrammet eller kundklubben. Fråga leverantören hur de tjänar pengar.

 3. Webbportal och kommunikation

  Idag är en webbaserad kundklubb en förutsättning för att nå sina deltagare, därför är det viktigt att fundera över vilken webblösning ni behöver. Några frågor att ställa sig är: hur dynamisk ska plattformen vara, kan den integreras med andra system, finns det möjlighet till utveckling av nya funktioner, är den driftsäker, etc. Det brukar bli många frågor där svaren landar i strategiska beslut. Se till att fråga den tänkta leverantören allt om deras lösning för att se om den möter era behov och önskemål.

 4. Avlastning med tid och administration

  En bra kundklubb för B2B sköter sig inte själv, vare sig när det gäller teknik, administration eller innehåll. Fråga vem som blir ansvarig för er kundklubb, hur gör de om ni behöver hjälp med innehåll eller utveckla nya funktioner?

  Tänk på att i administrationen ingår flera saker: 

  - Löpande återkoppling till deltagarna kopplat till prestation och aktivitet.

  - Engagera deltagarna och stimulera till aktivitet och förändrat beteende kopplat till era affärsmål.

  - Tydlig rapportering av effekter och statistik.

 5. Helhetslösning

  Det finns en uppsjö av aktörer som jobbar med enskilda delar av vad som bör ingå i en fullständig lösning. Men enbart gamification, kundundersökningar eller appar ger inte en lönsam kundklubb eller lojalare kunder. För att få bestående och långsiktiga resultat krävs det att man arbetar systematiskt med kundlojalitet i hela organisationen. Fråga leverantören om de kan erbjuda en helhetslösning för er kundklubb för B2B.

 6. Stort utbud av premier och mervärden

  Om deltagarna i ert lojalitetsprogram eller kundklubb själva får avgöra vad de blir attraherade av så ökar lojaliteten dramatiskt! Därför är det viktigt att utbudet av premier och mervärden är tillräckligt brett och djupt för att kunna attrahera alla möjliga kategorier av deltagare, inklusive deras anhöriga. En riktigt bra kundklubb engagerar fler än den deltagande kunden. Ladda gärna ned vårt whitepaper Så skapar du en framgångsrik belöningsstrategi för mer information om belöning och erkänsla.

 7. Legala förutsättningar

  Innan du startar en kundklubb eller lojalitetsprogram måste du tänka igenom vilka som ska vara med och på vilket sätt. Här finns en hel del lagar och regler att beakta. Fråga din leverantör vad det vet om detta så att du verkligen lanserar något som är vederhäftigt och inte utsätter ert företag för onödiga risker.

 8. Trovärdiga referenser

  Leverantören bör kunna visa exempel på effekter och mätbara resultat som de har levererat till andra kunder. Deras kunder bör också vara mer än nöjda, de bör vara lojala så till den grad att de aktivt rekommenderar leverantören. Fråga efter ambassadörer att få tala med!

Inspiration Company

Related posts

Målstyrning som strategi

Prognoser pekar på att företag kommer investera allt mer i kundlojalitet under de närmaste åren. Hur gör man för att få valuta för pengarna? Det första ni bör göra är att fundera på om ni ska...

08 december, 2020

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som ökar snittordervärdet

Prognoser pekar på att företag kommer investera allt mer i kundlojalitet under de närmaste åren. Hur gör man för att få valuta för pengarna? Det första ni bör göra är att fundera på om ni ska...

08 december, 2020

Behåll dina kunder med ett lojalitetsprogram

Prognoser pekar på att företag kommer investera allt mer i kundlojalitet under de närmaste åren. Hur gör man för att få valuta för pengarna? Det första ni bör göra är att fundera på om ni ska...

08 december, 2020