<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
januari 08, 2019

Så fixar du en lyckad säljtävling

by Inspiration Company

Nya säljmål och nya utmaningar innebär för många företag att damma av en klassisk säljtävling som samma "vinnarskallar" brukar vinna om och om igen. Den tiden är för bli. Du ska få de bästa tipsen för att göra en modern och motiverande säljtävling som engagerar alla.

 

1. Låt alla bli vinnare

När alla får en ärlig chans att nå sina egna mål kan också alla bli vinnare! På så sätt ökar engagemanget dramatiskt. Det allra vanligaste misstaget säljchefer gör är att de bara korar de bästa säljarna eller tar fram belöningar som inte triggar alla utan bara får några få som ger sitt yttersta. Se till att mäta och belöna resultat efter individens förutsättningar och undersök vad som triggar respektive deltagare. Skapa valfrihet och dynamik!

 Challenger (3)

 

2. KISS-metoden, ”Keep it simple stupid”, håll det enkelt

Det som är enkelt att strukturera är också enkelt att förstå. För att dina deltagare snabbt ska förstå vad som förväntas av dem gör du rätt i att inte krångla till det för mycket. Mät bara det du verkligen vill få effekter på!

 

3. Sätt tydliga mål

Med tydliga mål är det lätt att veta vad man ska prestera. Det gör det lättare för deltagarna att leverera snabbare. Se till att kommunicera målen ofta och tydligt och att det är objektivt mätbart. I allt för många säljtävlingar mäter man dessutom samma sak och bara t e x nyförsäljning, inte merförsäljning, crossförsäljning, antal offerter, kvalitativa möten, referenser m m. Men framförallt fundera på vilka beteenden som du vill se hos medarbetarna. De mjuka delarna brukar vara väl så viktiga och som dessutom gör säljtävlingen både rolig och unik!

 

4. Återkoppla

Här brukar de flesta misslyckas på det som är viktigast. Återkoppla regelbundet och ofta på deltagarnas prestationer. Inte bara någon gång då och då, utan gör det systematiskt med täta intervaller. Utse veckans prestation, månadens pitch, offert, bäst teamaktivitet etc. Studier visar att effekten av feedback blir större ju närmare prestationen den ges. Återkoppling direkt efter prestationen ger störst effekt, men är kanske inte alltid genomförbart. Se åtminstone till att återkoppla till deltagarna så snart som möjligt. Tänk på att om det finns tydliga delmål ökar chansen att dels alla vill överträffa och att hela tävlingen blir lyckad!

 

5. Ha kul!

Människor blir engagerade när de har roligt. Därför kommer den bästa motivationen inifrån oss själva, i lusten att göra något bara för att det är kul! Därför är det viktigt att tävlingen inte bara blir ytterligare ett sätt att mäta tid och prestation på, utan en källa till glädje. En lyckad säljtävling är ett roligt inslag i arbetet, inte en börda för deltagarna. Kan du även spelifiera den, d v s tillämpa det vi kallar ”Gamification in Business” garanterar vi succé!

 

6. En säljtävling bör pågå mer än 3 månader för bästa effekt

Många gör misstaget att låta sina säljtävlingar vara för korta. Börja alltid med att planera för när ska du lansera, timingen är mycket viktig. Ha inte för bråttom, tänk till m h t deltagarna, säljcykler och andra parametrar som påverkar. Ge istället deltagarna en verklig chans att komma igång. Låt dem själva vara med och påverka vad som ska mätas, mätperiod och vad man kan belönas med. Ju större ägarskap från början i ”onboarding” desto större chans att lyckas. Låt perioden vara tillräckligt lång för att alla ska chansen att bli vinnare!

 

7. För bästa resultat - låt alla som kan påverka affären vara med!

Många säljtävlingar är bara för "utesäljarna". Tänk lite bredare - vilka mer kan vara berörda? Innesäljare, kundtjänst, pre/after-sales, backoffice, produktion etc. Du kanske t.o.m. ska ha med alla på företaget. De som inte är säljare är inte bortskämda med incentives och de flesta uppskattar ett "tävlingsklimat"!

 Dream team Dumpar

8. Förvandla säljtävlingen till ett motivationsprogram!

Ibland kan det vara en stor fördel att både mäta den individuella prestationen och den gemensamma teamprestationen. Kanske t o m mäta företagets resultat som genererar poäng till alla medarbetare. Att bara mäta individuellt är direkt motverkande till teamwork och VI kultur. Erfarenheten säger att kan man mixa smart med mätbarhet på alla nivåer så vinner man mycket. Om du dessutom mixar löpande mätbarhet med dynamiska tidslimiterade aktiviteter uppnås största effekt och engagemang!

 

9. Se till att det blir enkelt och att dina deltagare kan påverka!

Många vill ofta mäta för många områden. Försök prioritera några få som verkligen ger effekter relaterat till det syfte du/ni hade från början. Tänk också på att alla kan vara med på samma premisser d v s att det blir rättvist. Undvik mätområden som inte deltagarna kan påverka!

 

10. Sätt poängnycklar så att alla blir vinnare – du blir hjälte!

Poäng är ett smart sätt att ha en måttstock på framgång och prestation. Då kan du mäta vad som helst. Tänk dock igenom vad dina mätområden är värda i poäng innan du startar. Hur mycket är ett extra kundbesök värt, att de svarar på en Quiz. Ofta kan man identifiera alternativ kostnaden och då blir det enklare. Att göra sin poängnycklel innebär att du har ett poängsystem där du också ser vilka effekter blir det och vad avsätter jag i budget vs vilken effekt som företaget får.  Om du dessutom gör poängnycklar som gör att alla har chansen har du kommit långt. En positiv bieffekt av detta är dessutom att deltagarna kan tävla mot sig själva, alla kan bli vinnare. Och du som ansvarig blir hjälte!


 

TIC Reward

TIC Reward är det enkla och effektiva motivationsprogrammet för företag upp till 50 anställda. På bara några dagar kan ditt företag komma igång att motivera anställda till önskade beteenden som driver mot din verksamhets värderingar, KPI:er och resultat. Programmet anpassas kostnadsfritt efter ditt företags behov och du kan välja upp till tre mätområden att jobba med åt gången. Portalen profileras självklart med er logga och färg. Läs mer här.

Nästa steg att sätta igång och skapa den säljtävlingen som engagerar alla och som ger både kort och långsiktiga effekter till både personalen och företaget.

Titta gärna bland våra whitepapers (e-guider) för att se om det finns mer information, tips och rådgivning som du kan ta del av  – Dom hittar du här >>

Allt gott!

Team Inspiration Company
Har du frågor eller funderingar så hör gärna av dig till kontakt@inspirationcompany.se

Inspiration Company

Related posts

12 misstag att undvika när du skapar säljtävlingar

Nya säljmål och nya utmaningar innebär för många företag att damma av en klassisk säljtävling som samma "vinnarskallar" brukar vinna om och om igen. Den tiden är för bli. Du ska få de bästa tipsen...

08 januari, 2019

Säljtävling som triggar till önskade beteenden

Nya säljmål och nya utmaningar innebär för många företag att damma av en klassisk säljtävling som samma "vinnarskallar" brukar vinna om och om igen. Den tiden är för bli. Du ska få de bästa tipsen...

08 januari, 2019