<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
oktober 09, 2019

Happynomics - dags att tänka utanför ramarna

by Daniel Marcko

Är det att tänka utanför ramarna att satsa på att få lyckligare medarbetare, att satsa på Happynomics? Det om något borde väl vara "innanför", men alltför ofta känns det som att det inte är vare sig innanför eller utanför, utan ingenstans. Om alla bidrar till att göra denna trend till något beständigt och därmed skapa beständig förbättring för såväl medarbetare som kunder.

 

Blir man 100 år innanför ramarna

När det så var dags att skriva lite mer om motivation, lust och Happynomics blev jag inspirerad av en liten händelse då jag var på Marknadsföreningens 100-årsjubileum i fredags (#mis100). För att som förening få fira 100 år måste man ha engagerade och motiverade medlemmar som håller organisationen vid liv. Det innebär att det under åren också funnits en ledning som varit engagerad och motiverad.

MIS ledning har onekligen varit aktiv i att skapa lustfyllda, intressanta och givande upplevelser för medlemmarna. Vi fick ta del av MIS historia under firandet och visst hade det hänt mycket, såväl inom föreningen som i omvärlden. Att föreningen varit dynamisk under åren är sannolikt också en viktig faktor för dess långa liv. Dynamik är en alltid viktig faktor för att bibehålla intresse, något som tydligt märks i appar, spel eller i de motivations- och lojalitetsprogram som vi driver åt våra kunder. Att programmens framgång till stor del beror på att vi kan engagera och motivera programmets deltagare är tydligt, något våra kunder också ofta återkopplar om. De äldsta programmen vi driver är äldre än 10 år och levererar fortsatt effekter, tack vare att vi och våra kunder inte alltid hållit oss innanför ramarna när det gäller lustfylld kreativitet och dynamik. Med tanke på vilka värden som levereras får vi hoppas att dessa program också får fira 100 år, tänker jag.

 

Utanför ramen händer det

Efter föreläsningar och hurrarop var det dags för lite mingel, dryck och tilltugg. Med en lustfylld inställning och ett öppet sinne var vi flera som började talas vid, utbytte vänligheter, intresserade oss för varandras verksamheter och kopplade ihop oss på LinkedIn (bra funktion med "i närheten"). MIS hade även en Instagramtävling där man skulle ta en "Gatsbyinspirerad" bild och vi var några från vårt bord som såklart ville tävla. Vi satte på oss lite av den rekvisita som erbjöds och precis innan bilden skulle tas ställde sig Stefan utanför ramen och sa att vi borde vara utanför ramen, och vi andra hängde på.

Det var ett ställningstagande som tillsammans med vår posering genererade skratt och diskussioner, engagemang och nyfikenhet ...och vi själva kände oss som de självklara vinnarna av tävlingen. Så när jag skulle sätta mig ner för att skriva lite om Happynomics kunde jag inte låta bli annat än att ta med vår bild och få med hur "utanför ramarna" gav positiva effekter, inklusive att skapa en vinnarkänsla. Men inte ska det väl behöva vara "utanför ramarna" att vilja ha kul och att skapa ett lustfyllt engagemang? Det lustfyllda engagemanget och att ha kul tillsammans borde vara en självklarhet, eller hur!?

Sist skrev jag också några tankar om motivation, engagemang och Happynomics. I den artikeln funderade jag över varför inte fler beslutsfattare satsar på Happynomics i sina verksamheter. Är det så att de inte vågar ta sig utanför ramarna, det är ju de som vågar som vinner något ...eller?

Vår lilla fototävling fick mig i alla fall att både uppleva det lustfyllda engagemanget och de känslor det drar igång, även om det också fick mig att fundera. Jag tänker att om inte fler tar sig utanför ramen och satsar på Happynomics riskerar dess innebörd och värden att falla i glömska tills någon hittar på ett nytt trenord för samma sak, skriver en bok och föreläser om det så att andra får upp ögonen för det igen. Bara det inte tar 100 år.

Daniel Marcko

Related posts

Midsommarlekar - så får du alla att vilja vara med

Är det att tänka utanför ramarna att satsa på att få lyckligare medarbetare, att satsa på Happynomics? Det om något borde väl vara "innanför", men alltför ofta känns det som att det inte är vare sig...

09 oktober, 2019

6 tips för att hålla ihop teamet hemifrån även efter semestern

Är det att tänka utanför ramarna att satsa på att få lyckligare medarbetare, att satsa på Happynomics? Det om något borde väl vara "innanför", men alltför ofta känns det som att det inte är vare sig...

09 oktober, 2019

Den nödvändiga digitala omställningen – motivationsprogram blir en digital lägereld

Är det att tänka utanför ramarna att satsa på att få lyckligare medarbetare, att satsa på Happynomics? Det om något borde väl vara "innanför", men alltför ofta känns det som att det inte är vare sig...

09 oktober, 2019