<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">

Framgång med ett Pokémon Go-tänk...

28 MAR, 2019

Lästid 2 Minuter

...ger lojalare kunder och medarbetare. Erkänn nu, har du drabbats av Pokémon Go-trenden och spelar? Har det fångat ditt intresse så pass att du har svårt att koppla bort det helt i din vardag? Tar du extra svängar på väg till arbetet eller under lunchen? Skyller du kanske t o m på barnen?

8_GamificationJag erkänner att även jag har blivit lite ”smittad”. Jag har ingen koll på Pokémon i övrigt och dess historia men under semestern hade vi besök av kompisar och deras son hade förstås ”stenkoll”. Han introducerade detta för vår dotter som snabbt blev ”frälst” och hon i sin tur ”frälste” oss föräldrar. Detta blev en del av våra semesteraktiviteter. Vi har sommarhus i skärgården utanför Stockholm så nu blev det flera turer in till Vaxholm för att leta Pokemons och Pokéstops m.m. Genom detta fick vi ju dels lära oss en massa nytt om Vaxholm, dels fick vi motion och dels blev det en rolig familjeaktivitet m a o en rolig mix J.

Vi på Inspiration Company är gamificationspecialister och vi blev förstås extra nyfikna på spelet utifrån vad det är som gör att vi blir så engagerade och motiverade att fortsätta gå de där extra kilometrarna för att hitta de små monstren?

I allt vi gör på Inspiration Company, oavsett om det är lojalitetsprogram för kunder eller motivationsprogram för den egna organisationen, så finns gamification med. Vi kallar det Gamification in Business. Här har vi på samma sätt som i Pokémon-spelet poäng som måttstock på framgång och att man kan nå olika ”levels” bland annat.

Engagera genom spelifiering
Genom poäng kan vi mäta olika saker, oavsett om det är pengar (försäljning, inköp, omsättning m m) eller antal (olika aktiviteter, kunskap som exempelvis Quiz) eller procent (procent av måltal på olika sätt). I de flesta uppdrag har vi också infört levels av samma skäl som i spelet. När deltagaren/teamet har klarat sina mål under en limiterad tidsperiod så ”levlar” de upp” eller när de uppfyllt ett antal aktiviteter och poäng så tar det dem till nästa nivå och programmet utvecklas, inte helt olikt Pokémon Go!

Oavsett om det är lojalitet för kunder eller motivation för egna medarbetare så krävs det förstås belöning. Precis som i spelet triggas man att vilja fortsätta att prestera, ta nästa steg och komma till nästa nivå! I detta fall räcker det inte med rätt pris eller rätt lön, det måste till något mer för att den verkliga prestationen ska uppnås.

2015 fick vi i våra programbokslut tydliga bevis för detta. I våra uppdrag hade vi levererat ca 250 miljoner kronor i ökad tillväxt, merförsäljning, lönsamhet m.m för våra kunder. Men framförallt hade vi också bidragit till väsentligt lojalare kunder som aktivt hjälpte våra uppdragsgivare att sprida deras varumärke och sälja deras tjänster och produkter. Internt bidrog det till att medarbetare kände en ännu större attraktion med sin arbetsgivare, bidrog till förbättringsprocesser och med fler leads för nya medarbetare och kunder.

photodune-8952439-team-victory-concept-in-flat-style-l-416114-edited

Sist men inte minst precis som i spelet är återkoppling och feedback A & O för att lyckas. Att ge en kredit eller bonus efter årets slut är den ”gamla skolan”. I Pokémon får du löpande olika extrabonusar och belöningar. Det är omedelbara bonusar och belöningar som innebär att göra det där lilla extra. I våra program tänker vi likadant för vi vet att dessa triggers inspirerar deltagarna att fortsätta prestera.

Både dina kunder och medarbetare kräver snabbare återkoppling och feedback om du som företag ska lyckas. Kommunikation och ”pepping” och ständig uppföljning är en förutsättning för att lyckas.

Vill du skapa en Pokémon Go-känsla i din kunddialog eller i den egna organisationen, kontakta oss så berättar vi mer hur du lyckas. Gotta catch ‘em all! Eller som vi säger; Gotta inspire ‘em all!

Börja prenumerera