<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
september 19, 2019

Ett lustfyllt snack om motivation

by Daniel Marcko

Engagemang vs. Motivation

Förra veckan gav några riktigt positiva ögonblick, eller snarare upplevelser. En av dom skedde uppe i Mr Lis svit på Dragon Gate (Tierp/Älvkarleby). Jag var där för att intervjuas av #saharaochpippi för deras podcast #pepptalk om #motivation. Det blev en rejält lustfylld intervju som till slut kändes som om det bara handlade om mig. Allt gott, det var ju därför jag var där men också för att Sahara och Pippi var så fyllda av energi och nyfikenhet att det bara rullade på. Samtidigt som jag vill tacka dom för denna lustfyllda händelse så blev jag också motiverad att dela med mig lite kring några saker vi talade om. Eftersom jag under de senaste veckorna, i andra sammanhang fått anledning att lyfta det faktum att det är skillnad mellan engagemang och motivation så blev det också en del av vår dialog.

"Kämpaglöd driver mig i Tang Soo Do"

Motivation och drivkrafter och hur detta spelat och spelar in i mitt privatliv och i mina yrkesval var själva temat för intervjun. Eftersom jag älskar att bidra och påverka människor, trigga till engagemang och växa motivation är det kanske inte konstigt att jag startat olika klubbar och föreningar, arrangerat evenemang, stått på scen som föreläsare men också som musiker, varit DJ runtom i världen och fortsatt har olika järn i elden. Vi höll oss en del kring karaten som varit en stor del av mitt liv sedan jag var ung och det faktum att jag fortsätter träna och utbilda andra i min karatestil (Tang Soo Do). Här fick vi också anledning att koppla an vår dialog till just #drivkrafter, #engagemang och #motivation.

Kämpaglöd, att inte ge upp är ett av de motton/värderingar vi har inom Tang Soo Do och som chefsinstruktör skulle det ju se dåligt ut om jag la av. Dessutom är det min personliga lilla "utmaning", att fortsätta och att ta mig vidare på "Do" (do = vägen). Handen på hjärtat så är det ju inte alltid jag är så där jättesugen att åka iväg till ett tre timmars träningspass efter en lång dag på jobbet. Det är vid sådana tillfällen då lusten sinat som motivationen behöver en extra injektion. Den kanske inte kommer innan jag sätter mig i bilen men när jag väl är på golvet, framför mina elever då är lusten, viljan, engagemanget och motivationen i topp. Jag tror det är många som känner igen sig här, både vad gäller aktiviteter och att ta sig till jobbet (ibland).

"Motivation är Engagemang på steroider"

Men är engagemang och motivation alltid på samma nivå och är de inte samma sak kanske du tänker? Nej, det är skillnad men det är alldeles för få som insett detta och knappt ingen som arbetar med att mäta skillnaden. Jag citerar Joakim Ström, f.d. VD på Universum i Asien som säger att "Motivation är Engagemang på steroider". Gallup har ju redan visat att endast 14% av medarbetare i svenska företag är engagerade i sina arbetsplatser/jobb. En utmaning är ju såklart att lyfta den siffran men tänk vilket värde det är att också kunna koppla på och trigga motivationen hos medarbetare, elever eller vad nu målgruppen är.

Nu är jag nyfiken på om det är någon därute som identifierat någon skillnad engagemang vs motivation och eventuell påverkan på kultur, resultat m.m? Är det någon som i sina medarbetarundersökningar identifierar engagemang och motivation och i så fall vilket verktyg som används? Hör av dig till mig på daniel@insiprationcompany.se.

Daniel Marcko

Related posts

Midsommarlekar - så får du alla att vilja vara med

Engagemang vs. Motivation Förra veckan gav några riktigt positiva ögonblick, eller snarare upplevelser. En av dom skedde uppe i Mr Lis svit på Dragon Gate (Tierp/Älvkarleby). Jag var där för att...

19 september, 2019

6 tips för att hålla ihop teamet hemifrån även efter semestern

Engagemang vs. Motivation Förra veckan gav några riktigt positiva ögonblick, eller snarare upplevelser. En av dom skedde uppe i Mr Lis svit på Dragon Gate (Tierp/Älvkarleby). Jag var där för att...

19 september, 2019

Den nödvändiga digitala omställningen – motivationsprogram blir en digital lägereld

Engagemang vs. Motivation Förra veckan gav några riktigt positiva ögonblick, eller snarare upplevelser. En av dom skedde uppe i Mr Lis svit på Dragon Gate (Tierp/Älvkarleby). Jag var där för att...

19 september, 2019