<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
mars 09, 2020

Dopamin – Vad är det och vad gör det?

by Inspiration Company

Enkelt sagt är dopamin en signalsubstans i hjärnan. Vi är helt beroende av att signalsubstanserna fungerar för att kunna leva, då de knyter samman kommunikationen mellan cellerna i kroppen.

Men dopamin i sig är känt som ”lyckobringaren”. Detta är för att dopamin tar hand om belöningssystemet i kroppen, när vi gör vissa saker så belönar dopaminet oss genom att sända ut signaler som får oss att känna vällust. Dopamin finns till för att försäkra våran överlevnad och belönar därför beteenden som att äta, dricka, motionera och ha sex. Dopamin påverkar känslor som glädje, entusiasm och kreativitet men även rent fysiska funktioner som muskelrörelser och vakenhet.

För att trigga dopaminet på jobbet så finns det vissa saker man kan tänka på. För det första så kan man fokusera mer på de saker man är bra på, alla mår bra av att känna att dom får jobba med något de bemästrar. Men det kan också vara bra att lära sig något nytt, hjärnan mår bra av nya utmaningar, så hitta något på jobbet som du är intresserad av men kanske inte arbetat så mycket med och fördjupa dina kunskaper! Att bocka av saker på sin ”att göra” lista kan också ge ökat dopamin, för att få ut ännu mer av detta kanske du kan dela upp dina uppgifter i mindre delmål? Att hitta sätt att tävla med sig själv eller andra på jobbet kan också vara en framgångsrik teknik, hitta uppgifter som går att poängsätta genom antal gjorda eller tidtagning. Sist men inte minst så behöver hjärnan pauser, så se till att du tar några riktiga breaks under dagen så att du får lite tid att låta hjärnan vila och ”starta om”.

Dopaminet kan också påverka oss negativt då det belönar missbruksbeteenden såsom alkohol, rökning, droger och spelande. Varje gång man utför dessa aktiviteter så ”belönar” dopaminet kroppen och man kan bli beroende av skadliga beteenden.

Ett negativt beteende på jobbet som kan utsöndra dopamin är multitasking, hjärnan stimuleras av att den uppfattar mycket information samtidigt. Dopaminet utsöndras när vi ständigt byter fokus från det ena till det andra. Multitasking kan få den förödande effekten att saker och ting inte blir gjorda i tid för att vi inte kan rikta fokus mot det som faktiskt behöver bli klart.

I vår digitala värld så har mobilen i stor utsträckning hackat vår hjärna genom dopaminpåslag, varje gång du tar upp mobilen så kickar dopaminet igång för att vi ska ha vår uppmärksamhet riktad mot denna ”viktiga” stimulans. Dopamin har utvecklats under flera miljoner år och är inte förberett på vårt snabbt framskridande digitala samhälle. 

”Att hela tiden hålla koll på sina mejl, sms, bloggar och t .ex Facebook- uppdateringar kan göra hjärnan överstimulerad. Det är som att få en spruta dopamin rakt in i hjärnan” –  Arvid Carlsson, Nobelpristagare för upptäckten av dopamin.

Vuxna människor använder i snitt mobilen ca tre timmar per dag, och ungdomar fyra. Dom flesta checkar mobilen ca var tionde minut under dagen. Mobilen kan störa koncentrationen även om den bara ligger i fickan och man inte tittar på den, lägg alltså bort den om du ska göra något slags prov eller jobbar med något som kräver full koncentration. Ett tips för att förbättra sömnen är att lägga mobilen utanför sovrummet och skaffa en vanlig väckarklocka.

Sammanfattningsvis är dopaminet viktigt i våra liv eftersom det till största del motiverar oss till att göra saker som är bra för oss.

Det är denna motivation som vi vill stimulera genom våra motivationsprogram, det ska helt enkelt vara belönande att jobba!

Inspiration Company

Related posts

Målstyrning som strategi

Enkelt sagt är dopamin en signalsubstans i hjärnan. Vi är helt beroende av att signalsubstanserna fungerar för att kunna leva, då de knyter samman kommunikationen mellan cellerna i kroppen. Men...

09 mars, 2020

11 tips hur teamledare kan göra för att motivera medarbetare på distans

Enkelt sagt är dopamin en signalsubstans i hjärnan. Vi är helt beroende av att signalsubstanserna fungerar för att kunna leva, då de knyter samman kommunikationen mellan cellerna i kroppen. Men...

09 mars, 2020

Förstå generationen – så föds motivationen

Enkelt sagt är dopamin en signalsubstans i hjärnan. Vi är helt beroende av att signalsubstanserna fungerar för att kunna leva, då de knyter samman kommunikationen mellan cellerna i kroppen. Men...

09 mars, 2020