<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">

Coronaviruset – Hur hanteras det på arbetsplatsen? 

13 MAR, 2020

Lästid 2 Minuter

Allt eftersom coronaviruset (COVID-19) sprids i världen så utvecklas oron över hur smittan kommer påverka vardagen. 

Den viktigaste åtgärden som många arbetsgivare runtom i landet har valt att följa är att personer som kommer hem från platser där det finns stor smittorisk (Kina, Sydkorea, Italien etc.) får stanna hemma under den rekommenderade perioden på 14 dagar. Uppvisas inga symptom så får de klartecken att komma tillbaka till jobbet.

Vissa företag har börjat uppmuntra anställda till att jobba hemma i den mån det går. Videomöten kommer antagligen att bli det nya svarta allteftersom. Företag som erbjuder videokonferenser är troligen en av få branscher som ofrivilligt gynnas av coronautbrottet. 

Är man trots allt på jobbet så är det troligt att många företag tillgodoser personalen med handsprit och andra extra hygien och rengöringsartiklar. Att skaka hand kan komma att bytas ut till ”skaka fot”. Efter en viral video från Kina där människor i ett krisområde säger hej genom att nudda varandras fötter med tårna så har denna hälsning fått smeknamnet ”Wuhan shake”.

Internationella tjänsteresor har börjat avbokas med en rasande takt och bidrar till att flygbolagen ställer in alltfler flygningar. Men du kan inte själv vägra att åka på en tjänsteresa så länge inte UD har avrått från resor till den regionen. Din arbetsgivare kan inte förhindra dig från att åka på en privat resa utomlands.

Har min arbetsgivare rätt till att tvinga medarbetare att stanna hemma?

Ja, om det behövs för att förhindra spridning av viruset. Personer som blir tvungna att jobba hemifrån har rätt till lön och förmåner på samma sätt som om hen befunnit sig på arbetsplatsen. Du har däremot inte själv rätt till att begära att jobba hemifrån, om du är orolig för smitta så prata med din arbetsgivare.

Personer som konstateras vara smittbärare har tillgång till smittbärarpenning via Försäkringskassan, denna delas ut till dem som kan arbeta men inte får arbeta för att risken är stor att smitta andra. Om du är tillräckligt sjuk och behöver sjukskrivas så fungerar det på samma sätt som vid annan sjukdom. 

Vad kan man själv göra för att förhindra sjukdomen

Följ Folkhälsomyndighetens råd:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, eller handsprit om det inte finns möjlighet till handtvätt. Särskilt vid mathantering och efter toalettbesök.
  • Hosta och nyss i en pappersnäsduk eller i armvecket om du inte har en, detta förhindrar smitta från att spridas och från att du förorenar dina händer.
  • Undvik att röra ansiktet och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Stanna hemma från jobbet även om du tror att du bara har en förkylning, detta förhindrar att du smittar personer som du annars skulle vara nära.

I Sverige har nästan alla rapporterade fall varit bland människor som befunnit sig i riskområden utomlands eller som haft nära kontakt med någon som varit det. Men det kan snart ändras, riskbedömningen för att smittan ska spridas i landet bedöms numera som hög.

Gå till Folkhälsomyndighetens webbplats för uppdaterad information om hur COVID-19 sprids och bekämpas i Sverige.

Börja prenumerera