<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
februari 18, 2021

Behåll dina kunder med ett lojalitetsprogram

by Stefan Thorberg

Arbetet med att skapa lojala kunder börjar i den egna organisationen där alla medarbetare förstår på vilket sätt man är med och påverkar kunden. En lojal kundstock är resultatet av gediget samarbete mellan samtliga avdelningar på företaget.

Strävan är att förflytta en nöjd kund till att bli en lojal kund eftersom en nöjd kund lika gärna handlar från dina konkurrenter och en lojal kund blir en förlängd arm av ditt företag.

En skala av nöjdhet

Den lojala kunden har till skillnad från den nöjda kunden, en känslomässig koppling till ert företags produkter, tjänster, varumärken och är beredd att betala mer samt har mer tålamod vid eventuella förseningar eller reklamationer. Den lojala kunden är din ambassadör och externa säljare.

Här följer en beskrivning av olika nöjdhets-steg en kund kan vara i.

 • Lojal - Berättar om er för alla och rekommenderar aktivt era produkter/tjänster. En lojal kund handlar alltid igen och skulle aldrig byta varumärke.
 • Mycket nöjd - Berättar om er för en del och rekommenderar er till några. En mycket nöjd kund handlar för det mesta av er igen.
 • Nöjd - Berättar om er och ger sina rekommendationer om han/hon blir tillfrågad. En nöjd kund kan handla av er igen, men kan lika gärna gå till konkurrenten.
 • Likgiltig - Berättar inte om er för någon och det är inte troligt att den likgiltiga kunden rekommenderar er heller. Handlar kanske av er igen.
 • Missnöjd - Berättar om sitt missnöje för 10 personer och kan eventuellt tänka sig att handla av er om några år igen.
 • Mycket missnöjd - Berättar för 25 personer om sitt missnöje och kommer aldrig mer att handla av er.

Skärmklipp 2020-03-10 11.42.01

Hur ser nuläget ut?

Ett bra sätt att ”ta tempen” på hur ert företag uppfattas är att göra en återkommande kundundersökning.
10 000-kronorsfrågan som ni verkligen vill ha svaret på: ”Skulle kunden rekommendera företaget som leverantör till en vän eller kollega?” 

Med hjälp av en korrekt genomförd kundundersökning kan ert företag snabbt identifiera och ta kontakt med kunder som befinner sig lägre ner på nöjdhetsskalan och åtgärda det som skapar missnöje hos dem. Ni lär er också mer om vad era kunder uppskattar hos er som leverantör.

 

Skaffa och behålla lojala kunder

Så när du vet vad dina kunder tycker och tänker om dig, så kan du göra en plan. Ett lojalitetsprogram hjälper dig att samla allt på ett ställe. I programmet kommunicerar du snabbt och enkelt med kunderna och har du nya kampanjer eller produktnyheter promotar du dem här. Programmet blir som ditt digitala skyltfönster men här finns det även plats för att samla dokument och videos ifall du vill utbilda i exempelvis en produkt. Här inne i programmet kan dina kunder även bli belönade för att de handlar av dig eller för att de utför aktiviteter eller uppfyller mål som du bestämt. Dessa mål och aktiviteter kan vara svåra att komma på, men något som vi hjälper företag med. 

Anpassa dina mål efter lösningar som passar dina kunders behov, detta leder till ökad lojalitet och viljan till att köpa mer eller utveckla samarbetet. 

 

Lojalitetsprogram

Lojalitetsprogram eller kundklubb B2B har till syfte att positionera ditt företag framför konkurrenterna. Dina kunder förstår att du bryr dig om dem och att du vill leverera mervärden som gör det ointressant för dina kunder att byta leverantör.

Jobba aktivt med din kundlojalitet och med ett lojalitetsprogram ökar du ditt företags chanser att: 

 • Tjäna mer pengar – en lojal kund genererar sex gånger pengarna i ökad merförsäljning och lönsamhet än en kund som ”bara” är nöjd.
 • Lättare identifiera lönsamma kunder.
 • Få bättre insikt i vilka åtgärder och actions som ger effekter.
 • Stärka ert varumärke.
 • Spara pengar – att skapa lojala kunder är i längden kostnadseffektivare än att bara nöja sig med nöjda kunder. Även mindre behov av nykundsbearbetning sparar pengar.
 • Rikta er marknadsföring rätt genom att på förhand veta när, var och hur era kunder vill ta emot erbjudanden från er.
 • Skapa ”ambassadörer” – behandla era kunder som VIP så är chansen stor att de blir ambassadörer för ert företag. Grupptillhörighet och ”vi-känsla” triggar den lojala kunden.

 

Är ni intresserade av att veta mer hur ni ska arbeta med Loyalty Management? Kontakta oss så berättar vi mer.

 

Stefan Thorberg
08-5000 54 32
stefan@inspirationcompany.se

Stefan Thorberg

Related posts

Drivkrafterna som styr Lojalitet

Arbetet med att skapa lojala kunder börjar i den egna organisationen där alla medarbetare förstår på vilket sätt man är med och påverkar kunden. En lojal kundstock är resultatet av gediget samarbete...

18 februari, 2021

Guide: Så väljer du leverantör till lojalitetsprogram och kundklubb B2B

Arbetet med att skapa lojala kunder börjar i den egna organisationen där alla medarbetare förstår på vilket sätt man är med och påverkar kunden. En lojal kundstock är resultatet av gediget samarbete...

18 februari, 2021

Skillnaden mellan en nöjd eller lojal kund

Arbetet med att skapa lojala kunder börjar i den egna organisationen där alla medarbetare förstår på vilket sätt man är med och påverkar kunden. En lojal kundstock är resultatet av gediget samarbete...

18 februari, 2021