<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
januari 09, 2020

9 tips för att boosta motivationen hos medarbetarna efter ledighet

by Stefan Thorberg

Att komma tillbaka efter jobbet efter en lång ledighet kräver ofta att återigen sätta sig in i (fortfarande mest digitala) möten, komma in i jobbrutiner, rapporter, deadlines och börja med planeringar för året. Och för en del kan det också innebär att komma tillbaka till jobbet efter höst/jul rent fysiskt efter att ha jobbat hemma, eller varit permitterad.

 

Inom psykologin kallar man det ”post-vacation-syndrome” eller ”post-holiday-blues” och är oftast definierat som en mix av ångest och emotionell press som oftast uppstår efter en längre semester eller ledighet. Och karaktäriseras som en dålig känsla för att komma tillbaka till jobbet och brist på fokusering.

Många medarbetare lider av den här typen av stress oftast redan några dagar innan man ska börja jobba. Ett vanligt klagomål från medarbetare är att de antingen sover dåligt eller väldigt lite efter sin ledighet. Många uttrycker också att förändrade rutiner under längre ledigheter och stor press som kommer tillbaka efter ledigheten är orsaken till att man påverkas av syndromet. I nuvarande pandemi har ju mycket både arbets- och privatmässigt förändrats, eftersom många har en partner + sina barn som är hemma och arbetar/studerar samtidigt.

Group of joyful excited business people throwing papers and having fun in office

Om du vill minska på påverkan på medarbetarnas ” post-holiday syndrome” så rekommenderar vi dessa 9 enkla tips. 

 1. Välkomna medarbetarna tillbaka
  Finns det nåt bättre när man kommer tillbaka till jobbet och hittar något trevligt på skrivbordet. En chokladbit, ett litet kort eller gemensam frukost med alla. Detta är enkla men mycket uppskattade gester och skapar trivsel och entusiasm och gör starten lite roligare.
   
 2. Boka in ett team-möte
  Att komma tillbaka från en längre ledighet och förväntas vara 100 % produktiv är inte så lätt. Det tar tid att anpassa sig till nygamla rutiner, tider och inte minst följa upp det som hänt medan du varit ledig och ta tag i saker som inte hanns med innan jul. Det bästa du som ledare kan göra för dina medarbetare är att boka in ett möte direkt ”en mini kick-off” typ och gå igenom nuläget och vad som ligger i pipeline. Allt från ett frukostmöte, lunch eller förlängd fikapaus. Boka in detta så snart som möjligt innan första eller andra veckan är slut.
   
 3. Boka in möten med en- och en
  Ibland kan det också vara bra att boka möten en och en och stämma av att allt varit bra under ledigheten, gå igenom hur det känns att vara tillbaka och vad som ska göras närmaste tiden.
   
 4. Allt måste inte bli klart första dagen
  Passa på att ordna ett team-möte istället och för att gå igenom närmaste dagarna och veckorna som ligger nu efter jul. Allt kan inte behöva vara prioriterat. Att arbeta förebyggande är det bästa sättet för att undvika ”post-holiday-syndrome”, stress och oro. Ta det lugnt, andas och kom ihåg, du och dina medarbetare måste inte tackla allt första veckan.
   
 5. Planera in en utbildning eller inspirerande föreläsning
  Det är oftast en bra och uppskattad aktivitet att planera in en utbildning, föreläsning eller kanske t.o.m. ge en bort en bok, för att alla ska få nya kunskaper, inspiration eller tillförd ny energi.
   
 6. Erbjud medarbetarna mer tid och utrymme än vanligt
  Det är normalt att rytmen inte är som vanligt och att medarbetarna behöver fler pauser under den första veckan, det gör du säkert själv också. Se bara till att alla får tillräckligt med tid att anpassa sig till jobbrutinerna igen. Gör några kul saker på rasterna, lunchen. Gå gemensamma lunchpromenader, mini-yoga, pausgympa eller orda en enkel frågesport t.ex. på fikarasten. Detta kommer göra gott och ge medarbetarna energi och vara uppskattat.
   
 7. Erbjud flexibel arbetstid
  Något av det bästa som finns och som är gratis är att du som chef kan vara lite mer generös med arbetstiderna första dagarna efter ledigheten. En del har barn i skolåldern som inte börjar exakt samma dag som föräldrarna och då kan det vara skönt som medarbetare att veta att ens chef tillåter denna flexibilitet.
   
 8. I avvaktan på den där konferensen
  Traditionellt brukar det vara en kick-off eller konferens några veckor eller någon månad efter ledigheten. Vänta inte med att bjuda på den där extra fikan, eller en mini AW på jobbet med fokus på att sprida positiv energi eller kanske t.o.m. bowla efter jobbet. Det viktiga är dock inte att det måste vara påkostat utan snarare att du är närvarande och ger utrymme för o prata av sig och ladda för året.
   
 9. Skapa positiva vibbar
  Sist men inte minst, som chef och ledare är det viktigt att fortsätta upprätthålla en positiv attityd och atmosfär för att stötta teamet/teamen, inte bara arbetsmässigt (trots att man kanske har jättemycket att göra för att komma ikapp) utan även emotionellt. Utan stöd och uppmuntran kan dina medarbetare känna stor frustration för att komma igång igen (och ja tyvärr finns de det som kanske under ledigheten t.o.m. funderat på att byta jobb), för att man inte känner motivation. Alla behöver lyckas och alla behöver få erkänsla och bekräftelse oavsett arbetsroll.

 

Alla punkterna handlar på ett sätt om att kommunicera och vara lyhörd. Vi har alla emotionella dippar (privat och på jobbet), ansträng dig lite extra så får du mångfalt tillbaka. Bara ett leende och att visa intresse kan vara skillnaden.

Vi jobbar även nu med projektet "Motivera Sverige" där vi vill utbilda alla som brinner för motivation inom Motivation Management och tillsammans skapa ett gladare och bättre arbetssamhälle.  Läs mer här:

https://www.inspirationcompany.se/bli-var-partner 

Bästa hälsningar,
Stefan Thorberg

Founder & CEO Inspiration Company

Stefan Thorberg

Related posts

Målstyrning som strategi

Att komma tillbaka efter jobbet efter en lång ledighet kräver ofta att återigen sätta sig in i (fortfarande mest digitala) möten, komma in i jobbrutiner, rapporter, deadlines och börja med...

09 januari, 2020

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som ökar snittordervärdet

Att komma tillbaka efter jobbet efter en lång ledighet kräver ofta att återigen sätta sig in i (fortfarande mest digitala) möten, komma in i jobbrutiner, rapporter, deadlines och börja med...

09 januari, 2020

11 tips hur teamledare kan göra för att motivera medarbetare på distans

Att komma tillbaka efter jobbet efter en lång ledighet kräver ofta att återigen sätta sig in i (fortfarande mest digitala) möten, komma in i jobbrutiner, rapporter, deadlines och börja med...

09 januari, 2020