<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
april 14, 2020

6 tips för att hålla ihop teamet på distans även efter semestern

by Inspiration Company

Hur håller man ihop medarbetarna och teamet när alla jobbar hemifrån
Under den rådande corona-epidemin så är det många medarbetare som försökt göra det bästa av ”jobba hemma rutinen” och den isolering det ändå innebär att inte träffa sina kollegor, kunder etc. I många fall har hemarbete inte varit "common practice" på kontoret, eller i alla fall inte till den här graden. Och kanske fortsätter det de första veckorna och månaderna efter semestern.

Det är många som jobbar i team, och ”vi känslan” kan lätt ta stötar av den minskade sociala interaktionen som att jobba hemifrån innebär. För att hjälpa med att motverka distans mellan team-medlemmar så har vi sammanställt några tips för att ha kvar kamratandan. Att tillhöra ett helt virtuellt team kan vara lite främmande, till och med i det här årtiondet.

Här hittar du tips för att fortsätta vara motiverad när du jobbar hemifrån.
 1. Var tydlig med vilka tider du är tillgänglig under dagen
  Var då inte ett längre bort än ett mejl, ett telefonsamtal eller en chattruta bort. Att man är tillgängliga för varandra även för korta frågor såväl som möten är viktigt, på kontoret är ni vanligtvis några få korta steg ifrån varandra.
   
 2. Videomöten 
  Ta bort tejpbiten från kameran på datorn (om du satt på en tidigare), det är dags att synas nu! Att som start på dagen ha ett morgonmöte via videokonferens är en bra idé. Att också försöka använda sig av videosamtal vid beslutsfattande kommunikation är att föredra, det viktiga kroppsspråket missas annars.
  Se till att klämma in lite social tid i slutet av videomöten, 5-10 minuter är att rekommendera.
   
 3. Ha digitala lunch/fikastunder
  Att ha det som videomöten för de som vill delta, är ofta ett välkommet inslag för många som vill kunna socialisera på rasten. Fler företag har även digitala "AWs", eller roliga aktiviteter, föreläsare etc tillsammans
   
 4. Satsa på en gruppchatt
  Sätt upp och använd en gruppchat (eller flera) igång i Slack, Whats App eller liknande verktyg för intern kommunikation. Se till att ha en kanal för socialt prat utöver jobbet, det sociala samspelet utanför jobbpratet bidrar också till att stärka ”vi-känslan”.
   
 5. Se till att inte bli för stillasittande och instängd.
  Kör igång en stegtävling som motiverar medarbetare att gå ut! Eller fototävling på vad man gör på sin rast och uppmuntra dem att gå ut.
   
 6. Specifikt för dessa tider, håll nere på pratet om COVID-19
  Alla kanske inte uppskattar ännu fler påminnelser än vad som redan garanterat finns omkring oss. Vi vet alla varför vi är hemma just nu, låt oss ta oss igenom det tillsammans men samtidigt ifrån varandra för allas säkerhet.

PS!

Har ni ett motivationsprogram med poängsystem? Då är det dags att belöna sådant som man kan bidra med från hemmet! Tex. kan ni belöna alla medarbetare likvärdigt när de varit deltagit i ett videomöte, svarat på ett quiz om företagets nya policys eller samla in förslag på hur man kan skapa bättre stämning och driv trots distansarbete.

Även stegtävlingen kan vara en del av motivationsprogrammet. Förslagsvis kan ni sätta upp ett gemensamt mål (totalt antal steg) som alla bidrar till och får poäng för vid uppfyllelse.

Hur länge vi kommer vara ifrån varandra är ovisst, att stötta varandra i dessa tider och ta sitt sociala ansvar är vad som är viktigt nu.

Inspiration Company

Related posts

Målstyrning som strategi

Hur håller man ihop medarbetarna och teamet när alla jobbar hemifrån Under den rådande corona-epidemin så är det många medarbetare som försökt göra det bästa av ”jobba hemma rutinen” och den...

14 april, 2020

Småföretagarens guide för att hitta samarbeten som ökar snittordervärdet

Hur håller man ihop medarbetarna och teamet när alla jobbar hemifrån Under den rådande corona-epidemin så är det många medarbetare som försökt göra det bästa av ”jobba hemma rutinen” och den...

14 april, 2020

11 tips hur teamledare kan göra för att motivera medarbetare på distans

Hur håller man ihop medarbetarna och teamet när alla jobbar hemifrån Under den rådande corona-epidemin så är det många medarbetare som försökt göra det bästa av ”jobba hemma rutinen” och den...

14 april, 2020