<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
december 22, 2020

12 misstag säljchefer och VD:ar gör när de hittar på säljtävlingar

by Emma Gillmo

Du kanske är en flitig säljtävlingsfixare eller så kanske du precis har fått i uppdrag att göra din första säljtävling. Oavsett så har de flesta tävlingar samma upplägg, att säljarna under en period, exempelvis en vecka, ska sälja X antal produkter. Den som sålt flest står som vinnare på fredag eftermiddag och har vunnit ett pris som du redan har bestämt. Om du är en mer erfaren säljtävlingsfixare så kanske du har frågat säljarna vad de vill vinna. Det gör du troligen för att du insett att det är oftast samma topp tre personer som vinner varje tävling och du vill försöka motivera den resterande gruppen som inte vinner. Eller du kanske har utvecklat tävlingen ännu mer och köpt in en massa vinster och har ditt egna pris bord där den som vinner får välja sin vinst.

Problemet med den här typen utav tävling är att den motiverar bara ett fåtal och skapar väldigt många mindre engagerade säljare. Den ska kanske vara en boost, men kan lika väl bli en påfrestning under tävlingsperioden.
Här är de vanligast misstagen säljchefer och VD:ar gör när de hittar på egna säljtävlingar.

 • Du bestämmer säljarens mål utan att säljaren känner att det är accepterat, möjligt att uppnå.
 • Du låter tävlingen pågå alldeles för kort tid, än vad din affärscykel behöver.
 • Du har endast årsmål, inga delmål.
 • Du låter bara vissa på företaget delta, inte alla
 • Du har bara individuella säljtävlingar, när du kan ha för hela teamet, regionen, avdelningen etc.
 • Du väljer priserna själv och har bara pris till vinnaren och eventuellt andra och tredje plats.
 • Tävlingen har endast en eller två mätpunkter som till exempel antal bokade möten eller nyförsäljning.
 • Du har en för avancerad tävling med svårtolkade villkor.
 • Du har inget system som visualiserar progressen för alla deltagare. 
 • Du skapar en hierarkisk säljtävling eftersom bara en vinner och det skapar en negativ och dålig företagskultur.
 • Du gör allt själv och tar inte hjälp från experter.
 • Du skräddarsyr inte prisbord och vinster utifrån deltagarnas intresse, behov, ålder mm.

 

Traditionella säljtävlingar skapar inte bara en vinnare och många förlorare i säljteamet. Det skapar även silos mellan andra avdelningar som kan tycka att det är orättvist att de inte blir belönande för extra ansträngningar i sina arbetsroller som också leder till att företaget exempelvis sparar pengar.

Att anordna säljtävlingar som uppfattas roliga, positiva och som engagerar och motiverar är med andra ord inte så lätt. Men lyckas du, har du en organisation som förmodligen mår bra, levererar resultat och det syns på årsredovisningen. 

Vi har skrivit en guide med 10 tips på hur du fixar en lyckad och modern säljtävling som undviker alla fallgropar här ovan. Den kan du ladda ner här. 

Så fixar du en lyckad säljtävling

 

Ladda ner som PDF här


TIC Reward

TIC Reward är ett motivationsprogram för företag upp till 50 anställda. Det är en digital webbplattform som utformas efter ditt företags design och där du bestämmer vilka mål och mätpunkter som ska vara med. Deltagarna som är med har ett eget inlogg på portalen och behöver inte bara vara en säljavdelning utan kan vara flera avdelningar eller ett helt företag. När mål är nådda, antingen per individ, ett team eller hela företaget, så belönas deltagaren med poäng. Poängen sparas och blir deltagarens digitala valuta, som kan sparas och användas till något deltagaren själv önskar sig i en digital premieshop.

Att ha ett motivationsprogram på sitt företag är en strategi. En långsiktig strategi för att påverka beteenden och förändra dem till det bättre för att skapa motivation och en grym företagskultur. På både kort men främst lång sikt påverkar det även företagets resultat och lönsamhet med rätt mål och mätpunkter.

Vi hjälper alltid våra kunder att hitta rätt anpassade mål och mätpunkter för att påverka beteenden, motivation, resultat och lönsamhet. Läs mer om tjänsten TIC Reward här  eller
kontakta Satu Goldbech, ansvarig TIC Reward, på tel: 070-491 80 82 eller mail satu.goldbech@inspirationcompany.se 

/Hälsningar Emma och Team Inspiration

Emma Gillmo

Related posts

Så fixar du en lyckad säljtävling

Du kanske är en flitig säljtävlingsfixare eller så kanske du precis har fått i uppdrag att göra din första säljtävling. Oavsett så har de flesta tävlingar samma upplägg, att säljarna under en period,...

22 december, 2020

Säljtävling som triggar till önskade beteenden

Du kanske är en flitig säljtävlingsfixare eller så kanske du precis har fått i uppdrag att göra din första säljtävling. Oavsett så har de flesta tävlingar samma upplägg, att säljarna under en period,...

22 december, 2020