<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
mars 22, 2021

11 tips hur teamledare kan göra för att motivera medarbetare på distans

by Stefan Thorberg

Så här års när våren är i antågande börjar det nog tryta på idéer för teamaktiviteter digitalt och påsken står för dörren. Och inför det kanske man brukar ha påskfika, kvartalskonferens, events för kunder, påskäggsutdelning, och annat som hör medarbetar/kundrelationsbyggande till. I det nya normala ser vi tyvärr att många företag ställer in i stället för att ställa om och försöka lösa sin nuvarande situation. Dessutom känner allt fler medarbetare sig ensamma, oengagerade och omotiverade på grund av att de jobbat hemma under en onormalt lång tid. Och rätt trötta på alla dessa digitala möten där man mest lyssnar.

Vi som arbetar med att hjälpa företag att motivera medarbetare och öka lojaliteten hos kunder, anstränger oss verkligen för att hitta nya kreativa sätt att skapa engagemang och gemenskap i form av digitala aktiviteter. Här delar vi med oss av några vi gjort och planerar att göra. Hoppas du finner lite inspiration och kan använda dem i din organisation. 

1. Spela in digitala möten-videos

Skapa delaktighet i skapandet av content som video tillsammans med dina kollegor. Bjud in till ett digitalt möte och ställ frågor om teamet, avdelningen eller en person som sen kan användas i sociala kanaler för att stärka ert employer brand.

2. Bjud in till digital choklad-, champagne- eller ostprovning med extern föreläsare

Bjud in personalen till en digital provning med en expert som pratar och utbildar i något som passar er. Vi bjöd in, utan tvång, till en champagneprovning och meddelade i förväg vad vi skulle prova. Möjligheten fanns, för den som ville, att handla varorna, men det gick lika bra att vara med och lyssna till allt du inte visste om champagne. Provningen avslutades med en AW, och allt genomfördes digitalt och höll på i omkring 2 timmar. 

3. Digital Bingo

En riktig höjdare! Printa ut en inbjudan, regler och bingo-brickor till alla medarbetare. Skicka postalt, och berätta på ”måndagsmötet” att alla ska boka in fredag eftermiddag 15.30-17.00 för en happening som kommer i brevlådan under veckan. Det skapar en mystik som piggar upp vardagen och håller i sig hela veckan. Ingen får avslöja vad som ska hända, inte ens när de fått post, eftersom den kommer så olika. På torsdag skickas en digital mötesinbjudan ut med avslöjandet. 

När Bingon startar har arrangören bäst en passande bingo-bakgrund och går igenom reglerna. Vi hade en otroligt engagerad CFO som klädde ut sig till Loket Olsson och drog alla nummer med hela Sveriges dialekter. Superkul att han bjöd på sig själv. Sen spelade vi 2 bingo med 2 vinnare i varje spel, men givetvis vann alla en varsin bingolott till uppesittarkvällen! Mycket uppskattat!

4. Digital fika med Youtube-klipp

Bjud in till digitalt luciafirande eller varför inte frivilligt varje dag klockan tre? Har ni inte det ännu så bjud in till en frivillig men stående digital 3-fika varje dag. Det skapar en möjlighet för medarbetare som jobbar hemma att träffas och prata lite och ger otroligt mycket och kostar så lite. 

Vid jul, påsk och midsommar.
Vill man bjuda in till en mer avancerad fika kan du bjuda in teamet eller hela företaget till en fika med rimstuga, paketinslagningstips eller något annat roligt. Digital Fem-kamp, där alla får bygga en egen bana inomhus med övningar. Be varje deltagare eller en handfull medarbetare att hitta ett varsitt Youtube-klipp som sen visas och diskuteras på fikan. Det finns oändligt med teman, smarta tips och kunskaper på Youtube.

5. Digitalt julbord 

Ställ inte in ert årliga julbord utan gör det digitalt. Skicka ut ett julkort med presentkort på valfri matbutik med hälsning och uppmuntran till medarbetaren att köpa sin egen valfria jultallrik. Du kan också beställa färdiga julmatskassar som skickas ut till medarbetarna och så har ni gemensamt julbord på distans. 

Ledningen kan ta tillfället i akt och berätta om året som gått, framtidsvisioner och presentera årets julklapp eller annat roligt som medarbetarna kan se fram emot.

Julbord 2020

 

6. Digitalt recept-möte 

Bjud in till ett digitalt receptmöte där alla inbjudna har fått i uppgift att ta fram sitt bästa julrecept. Är ni många kan det vara bra att dela in er i olika grupper fördelat på exempelvis kallskuret, varmrätter och desserter och godis. Se till att receptet kan delas på respektives skärm så kan varje deltagare göra en skärmdump på det recept man är intresserad av. Alternativt kan recepten skickas i förväg till den som bjudit in, som sen sammanställer och visar alla recepten i en presentation. Allt kan dokumenteras och ges ut som er egna digitala julkokbok.

7. Digital Christmas cook-along eller bake-along

Bjud in en expert, en kock, bagare eller varför inte en giftwrap artist som ger sina bästa tips och visar hur du till exempel lägger in och smaksätter olika sillar, bakar bröd eller julgodis, eller slår in fina paket.

8. Digital Quiz med saker alla kan vinna 

Skapa en quiz om något roligt, spännande och aktuellt för just er organisation. Här är det viktigt att svara på tid så att ingen hinner googla sina svar. Exempel på verktyg att använda är apparna Quiz Planet och Kahoot. Viktigt är också att alla vinner något. Du kan ha till exempel ha 3 vinstpriser och resten tröstpriser till alla som är med.

9. Skapa digitala julkort

Bjud in till en digital kreativ stund. Posta ut ett kit till alla medarbetare som får skapa julkort och dela med sig av tips, tricks och resultat.

10. Privat Clubhouse 
Det nya hajpade sociala mediet Clubhouse där man bara kan delta genom att lyssna och prata, ínga bilder, videos etc. Och endast live. Här kan man faktiskt skapa egna privata rum, och ordnar man minst tre room-aktiviteter kan man skapa ett eget Clubhouse. Helt app-baserat och man kan ha sitt Clubhouse möte på lunchen t, ex när alla är ute och promenerar eller morgon.

11. Tema FIKAR
Vi såg nån som hade använt detta tema "FIKAR med...". Detta står för Framtid, Inspiration, Kompetens, Analys och Reflektion.. Detta kan du som ledare själv skräddarsy innehållet efter.

Oavsett vad du som teamansvarig, chef eller ledare för ett företag gör hoppas vi att dessa idéer är inspirerande och väcker idéer om att skapa några kreativa och roliga digitala aktiviteter så här i jultider. Det är dina medarbetare värda och det skapar en gemenskap och kommer att öka deras engagemang och motivation, för de känner att deras arbetsgivare faktiskt bryr sig om sina anställda.

Har du frågor eller idéer du skulle vilja diskutera kring hur ni kan öka motivationen hos era medarbetare, kontakta oss gärna. Och läs gärna mer på vår webbplats www.inspirationcompany.se

Stefan Thorberg

Related posts

Målstyrning som strategi

Så här års när våren är i antågande börjar det nog tryta på idéer för teamaktiviteter digitalt och påsken står för dörren. Och inför det kanske man brukar ha påskfika, kvartalskonferens, events för...

22 mars, 2021

Förstå generationen – så föds motivationen

Så här års när våren är i antågande börjar det nog tryta på idéer för teamaktiviteter digitalt och påsken står för dörren. Och inför det kanske man brukar ha påskfika, kvartalskonferens, events för...

22 mars, 2021

Från nöjd till motiverad - vänd på motivationspyramiden

Så här års när våren är i antågande börjar det nog tryta på idéer för teamaktiviteter digitalt och påsken står för dörren. Och inför det kanske man brukar ha påskfika, kvartalskonferens, events för...

22 mars, 2021