<img alt="" src="https://secure.leadforensics.com/159772.png" style="display:none;">
Maila oss
november 11, 2020

10 spelmekanismer inom gamification som påverkar våra inre drivkrafter

by Inspiration Company

Gamification applicerat i verksamheter kan hjälpa till att påverka motivationen och skapa lojalitet hos medarbetare och kunder att att uppnå mål och resultat. I den här artikeln får du lära dig 10 spelmekanismer inom gamification och hur de är kopplade till våra inre drivkrafter. Källan till innehållet kommer från amerikanen, lojalitetsgurun och författaren Rajat Paharias bok Loyalty 3.0: How to Revolutionize Employee and Customer Engagement with Big Data and Gamification.

 

Våra inre drivkrafter

För att implementera gamification i vår verksamhet, för att motivera våra medarbetare och skapa sann lojalitet hos våra kunder behöver vi först förstå 5 inre drivkrafter som gamification bygger på.

1. Autonomi, självstyre att ha kontroll

Känslan att få bestämma över sig själv. Vi behöver känna att vi har kontroll och ansvar, eget ansvar, för de arbetsuppgifter och handlingar vi utför.

2. Kompetens att förbättra sig själv

Vi har ett naturligt behov att lära oss och känna oss kompetenta. Vi drivs av viljan att bli bättre och bättre. Ingen vill känna risk för att halka efter i kompetensnivå.

3. Syfte att göra skillnad

Vi vill att det ska finnas en mening med det vi gör. Därför får till exempel ideellt eller volontärt arbete oss att må bra eftersom vi känner att vi gör skillnad.

4. Utveckling och Framsteg att uppnå resultat

Vi vill utvecklas och känna att vårt arbete leder framåt. Vare sig det är att springa snabbare, klara en bana i ett spel eller nå företagsmål så mår vi bra av att uppnå mål. 

5. Social interaktion kontakt med andra

Vi vill tillhöra ett socialt sammanhang och till exempel vara medlemmar i en klubb, en hobbygrupp på Facebook eller känna gemenskap på arbetsplatsen.

Du kan ladda ner alla 10 spelmekanismer som ett whitepaper här:

Guide: 10 spelmekanismer inom Gamification

Dream team Dumpar

10 spelmekanismer inom gamification

1. Snabb feedback Kompetens, utveckling och framsteg

Kunder och medarbetare vill få snabb återkoppling eller direkt feedback, och att ge det direkt efter prestation triggar motivationen. Då förstår vi vad vi gjorde rätt och kan fortsätta eller förbättra det beteendet. Det här är en av de viktigaste byggstenarna i gamification. 

Ett exempel är kundsupport. Ingen gillar att vänta i långa telefonköer, vi vill få snabb återkoppling, och det är därför chattsupport blir mer och mer populärt för det ger oss snabbare svar än telefonsupport och emailsupport.

2. Transparens Utveckling och framsteg, social interaktion

Medarbetare vill känna sig delaktiga i företagets resa. Vart är vi på väg? Hur kan jag som individ och mitt team bidra för att vi ska nå våra mål?

Kunder vill också känna sig delaktiga och viktiga för sin leverantör. Det kan uppnås genom att de blir erbjudna något speciellt för bara medlemmar, får förhandsinformation eller är med på att påverka framtida beslut i en testgrupp eller undersökning.

3. Mål Syfte, utveckling och framsteg, social interaktion

Ett årsmål eller resultatmål är inte speciellt motiverande och väldigt svårt att förstå om du jobbar på till exempel  support-, leverans- eller it-avdelningen. För att nå ett långsiktigt mål måste det brytas ner till mindre delmål och anpassas. Därför är det viktigt att ha både team-mål och individuella mål som kommer påverka slutmålet. 

För att uppnå målet ”Snabbare support-ärenden”, skulle exempelvis ett individuellt mål kunna vara enskild utveckling från en medarbetares sida som bidrar till snabbare support-ärenden. Ett teammål skulle å andra sidan kunna vara förbättringar av överlämningen mellan försäljning och leverans som i sin tur bidrar till färre support-ärenden. 

4. Badges Kompetens, utveckling och framsteg, syfte, social interaktion

Att samla "märken", diplom, certifieringar eller digitala badges för att vi klarat av olika utmaningar eller uppgifter, triggar också motivationen. När vi kan se vilka märken som går att samla och vilken prestation som krävs triggas vi att utföra dessa, speciellt om vi kan se och jämföra oss med andras prestationer. Webbhallen och Skistar-appen är bra exempel på detta, likväl som Google Local (gamifierad tjänst där du kan ge information om platser, samla poäng och badges) som sen kan bytas ut mot produkter.

5. Levels/Nivåer Kompetens, utveckling och framsteg, syfte, social interaktion

Att använda sig av nivåer triggar också motivationen. I kundsammanhang är detta känt som VIP, och vilken status du har kan vara viktigare än vilka förmåner det kan ge. Ett exempel är SAS EuroBonus och deras olika nivåer – medlem, silver, guld och diamant. För medarbetare kan man använda sig av levels när man når delmål, eller som extra trigger inom försäljning när en säljare når eller överträffar sin budget. 

tic_skärmdump

6. Onboarding Kompetens

Du har precis köpt en digital tjänst och ska precis kicka igång, men klickar dig runt och vet inte riktigt var du ska börja. Då kommer inte en tråkig manual – som du dessutom får leta upp själv – att motivera dig. Får du däremot en enkel onboarding, som guidar och utbildar dig på ett engagerande och roligt sätt, är chansen mycket större att du kommer fortsätta använda verktyget.

7. Tävling Kompetens, social interaktion

En del gillar att tävla mot andra och en del gillar att tävla mot sig själv. Tävlingar och deadlines motiverar oss och tenderar att få oss att accelerera och öka tempot. Inom försäljning är det vanligt med tävlingar, och leaderboards är ett vanligt sätt att visualisera framstegen under tävlingsperioden. Tävlingarna behöver inte handla om intjänade kronor och ören utan kan också handla om hälsan, som till exempel en stegtävling där alla är med och bidrar med antal steg till ett gemensamt mål. En medarbetare kan också tävla mot sig själv genom att förbättra sina individuella arbetsuppgifter i fråga om till exempel sparad tid, antal samtal, affärer, feedback med mera.

8. Samarbete Syfte, social interaktion

Att jobba över gränser i en organisation, att hjälpa varandra och få möjligheter att vara innovativa och känna att man bidrar till företagets utveckling är motiverande. Att belöna medarbetare för sina idéer är det kortsiktiga målet, och blir idén genomförd, det långsiktiga målet, belönas de eller teamet ännu mer. 
Dina kunder vill också känna sig uppmärksammade och viktiga. Att erbjuda dem att vara med och testa en ny produkt eller tjänst gör att de känner sig delaktiga i något unikt och kommer med mycket större sannolikhet rekommendera produkten och agera som ambassadörer.

9. Community Social interaktion

Du är troligen med i en grupp på Facebook eller LinkedIn som handlar om dina intressen. Vi motiveras av att hänga med andra som vi har något gemensamt med. En intern företagsgrupp där man kan be om hjälp eller publicera något kul skapar en bättre sammanhållning och bidrar även till en bättre företagskultur. Skapa en grupp för dina kunder också. De har alla något gemensamt eftersom de handlar av dig. Ge dem en möjlighet att prata och få idéer av varandra och möjligheten att lämna ris och ros på ett snabbt och enkelt sätt. 

10. Poäng Utveckling och framsteg, social interaktion

Att få poäng för prestationer är ett konkret och mätbart bevis på vad du har åstadkommit. Att samla poäng är som att spara pengar fastän det inte är pengar men det mest motiverande är att kunna använda sina poäng till något som man själv vill ha. Äldsta exemplet på detta är "var 10:e gratis".

Alla-mot-samma-mal-horisonetell

 

Gamifiera din verksamhet

Dessa 10 spelmekanismer går att förädla och användas för massor av olika ändamål. För att framgångsrikt och enkelt tillämpa gamification i din verksamhet finns det idag flera, redan färdiga lösningar att köpa på marknaden. Vi på Inspiration Company skapar, administrerar och utvecklar spelifierade motivations- och lojalitetsprogram för både stora och små företag, och har även en premieshop där deltagarna kan välja sina egna belöningar.

För att förstå omfattningen av våra tjänster som avlastar företag så hjälper det oftast att se några exempel på hur andra företag som vi hjälpt har gjort. Hör av dig till oss på kontakt@inspirationcompany.se så visar vi gärna i ett digitalt möte. 

Här kan du läsa mer om motivationsprogram och lojalitetsprogram som kundklubb B2B och återförsäljarprogram.

Har du andra frågor eller funderingar kan du alltid höra av dig direkt till mig. Eller om du vill spara alla 10 spelmekanismerna i en PDF, så bjuder vi på ett whitepaper här: 

Guide: 10 spelmekanismer inom Gamification

Ha en strålande dag!

Hälsningar Satu
satu@inspirationcompany.se

Inspiration Company

Related posts

Vad är Gamification in Business

Gamification applicerat i verksamheter kan hjälpa till att påverka motivationen och skapa lojalitet hos medarbetare och kunder att att uppnå mål och resultat. I den här artikeln får du lära dig 10...

11 november, 2020

Gamification vs. Gamification in Business

Gamification applicerat i verksamheter kan hjälpa till att påverka motivationen och skapa lojalitet hos medarbetare och kunder att att uppnå mål och resultat. I den här artikeln får du lära dig 10...

11 november, 2020

5 tips - Så använder du gamification för att motivera medarbetare eller öka lojaliteten hos kunder

Gamification applicerat i verksamheter kan hjälpa till att påverka motivationen och skapa lojalitet hos medarbetare och kunder att att uppnå mål och resultat. I den här artikeln får du lära dig 10...

11 november, 2020