Gamification, eller spelifiering som det också kallas, handlar om att använda samma sorts spelmekanik som speldesigners i spel gör fast i en annan miljö, många gånger i företag.
Gamification är alltså inte att skapa spel utan är en teknik som används för att motivera, engagera och förstärka positiva beteenden eller förändra beteenden.
Gamification in Business är det moderna sättet att engagera medarbetare, kunder och partners. Att använda gamification för att trigga deltagarna till önskade beteenden och därigenom utveckla verksamheter, öka lönsamheten och attraktionskraften i företaget.
Gamification stärker deltagandet och driver individen att prestera mer. Intresse för saker som vanligt vis är tråkiga blir plötsligt roliga, vilket skapar positiva effekter för hela verksamheten.
Vill du veta hur vi kan hjälpa till och gamifiera din verksamhet?
Nej det är inte ett spel, då skulle det inte vara gamification. Men vi vill skapa samma lustfyllda upplevelse som när man spelar ett spel, fast i sitt dagliga arbete, när man handlar av er eller på andra sätt interagerar med er verksamhet.
Applicerat i verksamheter kallas detta för Gamification in Business. Vi använder m.a.o. de spelmekanismer och den psykologi som finns i spel fast i verksamheter för att skapa ett större intresse och driv för att också påverka motivation och lojalitet.
PS
Tyvärr kan en del lösningar på marknaden upplevas som spel, med balla animeringar och design som känns cool. Design är dock bara en del av en bra lösning.
Spelifiering, eller gamification som det oftast kallas, är effektivt tack dels för att det appellerar och triggar grundläggande delar i människans hjärna. Mer exakt så påverkar det utsöndring av Dopamin vilket i sin tur skapar lustkänsla.
Rätt använt, t.ex. i ett motivationsprogram, kan t.o.m. de mest monotona uppgifter upplevas som roliga.
Därtill "kräver" gamification transparence och återkoppling av mål och progress till programmets deltagare, något som rimmar med att också vara ett modernt företag.
Nej, så är det - alla gillar inte spel.
Men, enligt undersökningsföretaget Reflect bedöms dock hela 81% av svenskar spela någon form av spel. Det är med andra ord många och i motivations- och lojalitetsprogram vill du komma åt och påverka majoriteten, för att genom dom få maximal effekt i din verksamhet.